6 Ocak 2014 Pazartesi

Sebzeli köfte

Merhaba Hanımlar, bugün size sebzeli köfte tarifi vereceğim. Köfteyi bu tarifimin de önceden kızartarak pişireceğim. Ama isterseniz kızartmadan da yapabilirsiniz. Ben köfteyi orta yağlı kıyma ile tercih ediyorum. Yağ yemeğe tat katıyor. Kolestrol ile probleminiz varsa mecburen yağsız kıyma kullanmalısınız.

Köfte için malzemeler:

Yarım kilo köftelik kıyma (Köftede genelde orta yağlı olamalı. Eğer mangalda pişirecekseniz yağlı kıymayı tavsiye ederim.)
1 adet yumurta
1 adet orta boy kuru soğan
Yeteri kadar maydanoz
Yeteri kadar bayat ekmek
yeteri kadar Tuz, 
Acılı seviyorsanız damak tadınıza göre pul biber veya kırmızı biber
Yeteri kadar karabiber,
Yeteri Kadar kimyon, 
Yeteri Kadar köfte baharatı 

Sebzeler:

1 adet orta boy kuru soğan
1 adet orta boy havuç
yeteri kadar taze yeşil veya kırmızı biber
1 orta boy patates
yeteri kadar bezelye
yeteri kadar domates salçası
yeteri kadar biber salçası (acılı veya acısız olabilir. Tercih size kalmış)
3-4 adet kuru domates
yeteri kadar fındık yağı ve zeytinyağı, (Fındık yağı ve zeytin yağı ağır geliyorsa, içerisine çiçek yağı ekleyebilirsiniz.)

Köftelik kıyma, yumurta ve iyice ufalanmış bayat ekmeği yoğurun. Kıyma ile ekmek iç içe geçtikten sonra ince kıyılmış veya rendelenmiş soğanı katıp yoğurun. Sonra içine baharatları ve tuzu katıp yoğurun. Son olarak içine ince doğranmış maynonuzu (Sadece yeşil yaprakları) katıp yoğurun. Yoğurma işlemi bittikten sonra kırk defa elinize alıp sertçe yoğurma kabınıza atın. Bu işlemi en az kırk defa yaparsanız. Kıymanın sinirleri yok olur.

Köfteleri iri misket büyüklüğünde yuvarlayıp bir kaba ayırın. Patatesleri küp küp doğrayıp kızartın. Aynı işlemi havuç için tekrarlayın. Sonra köftelerinizi kızartın. Kızartma işlemini biberleri kızartarak bitirin. 
Tencerede yağda soğanı ve salçanızı kavurun. Soğanlar kavrulunca baharatları,  kızartmış olduğumuz patates, biber, havuç ve köfteleri ekleyin. Sonra bezelyeleri ekleyin. İçine yeteri kadar sıcak su ekleyin. Sonra kısık ateşte 10-15 dakika pişirin.

Servis :
Piştikten sonra bir süre (15-20) bekleyin. Sonra servis edebilirsiniz. Bu yemeğin bence en güzel partneri pirinç pilavıdır. Şeker ile probleminiz varsa bulgur pilavı da olabilir. Yanına turşu ve isot ile terbiye edilmiş kuru soğan da çok güzel oluyor. 


Not: Bayatlayan ekmekleri ufalayıp veya  rendeleyip cam kavanoz içerisinde saklayabilirsiniz.
Not: Bu yemeği güveçte yaparsanız. tadına doyum olmaz.

Bir yazının daha sonuna geldik. Şimdilik hoşça kalın. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder