7 Ocak 2014 Salı

Evde yoğurt yapımı

Merhaba Hanımlar, bugün size evde yoğurt yapımını anlatmaya çalışacağım. Bir çoğunuzun bildiğiniz gibi yoğurt yapımı oldukça kolay bir işlem. Fakat her nedense insanlar buna üşeniyor. Marketten almış olduğumuz yoğurtların tadı çocukluğumuzdaki tada hiç benzemiyor. Hazır yoğurtlar hep tatlı oluyor. Sanki içine şeker koyuyorlar. Annelerimiz yaptığı yoğurtlar böyle miydi. Bizim alışık olduğumuz tat annemizin yoğurt tadı. Ama ya çocuklarımız! Bu tadı hiç bilmeden büyüyecekler. O yüzden üşengeçliği bırakalım. Kendi yoğurdumuzu kendimiz yapalım. 

Ayrıca marketlerdeki yoğurtlar her ne hikmetse buzdolabında 20-30 gün dayanıyor. En az dayanan 15 gün gidiyor. Annelerimiz yaptığı yoğurtlar 5-7 günde bitirilmeli idi. Yoksa bozulurdu. Fakat hazır yoğurtlar asla bozulmuyor. İnsan içine ne katıyorlar diye kendini düşünmeden alamıyor. Şimdi sizinle doğal yoğurt yapalım.

Malzemeler
Bir kilo Süt (günlük süt veya mahallenize gelen sütçüden almış olduğunuz süt.)
Bir çorba kaşığı yoğurt

Yapılışı :

Serçe parmağınızı süte soktuğunuzda hafif bir sıcaklık hissede kadar ısıtınız. Sonra Bir kasenin içinde bir kaşık yoğurdu süt ile (veya su ile) biraz sulandırınız. Sonra sütün içine döküp iyice karıştınız. Kabınızı kapatıp. Sofra bezi ile iyice sarıp oda sıcaklığında bekletiniz.  3-4 saat sonra kontrol edilmeli. Eğer yoğurt olmamış ise bir süre daha beklenmeli.

Not: Yazın havalar sıcak olduğundan kışa göre daha çabuk yoğurt olur. 

Not: Eğer mahalle sütçüsünden alıyorsanız çok iyi kaynatın. 

Servis
Her gün en az bir kase yoğurt yemeye çalışalım. Her yemeğin yanına konulabilir. Yabancılar bizim gibi yemeğin yanında yemiyorlar. Onlar yemekten sonra tatlı niyetine yiyorlar. Yoğurt yerlerse tatlı yemiyorlar. Tatil yörelerinde izlerseniz bu dediğime şahit olabilirsiniz.

Yoğurdun çocuklar için kemik gelişimini desteklediğini hepimiz biliyoruz. Ama bizim içinde çok önemli. Özellikle kadınlar daha çok yoğurt yemeye özen göstermeli. Her doğumdan sonra kadın vücudu zayıflıyor. İleri ki dönemlerde kemik erimesi oluşuyor. Bunu önlemenin en kolay yolu süt, yoğurt ve peynir tüketimine önem vermekten geçiyor.

Süt içmeyen çocuklar için yoğurt çok önemlidir. Çocuğunuza yoğurdu değişik meyvelerle karıştırarak sevdirebilirsiniz. Benim tercihim çilek ve muz. Mevsimine göre meyve seçimine dikkat edelim.

Not : Doğal yoğurdun dışında evde kefir yapımı da çok kolay. Bu konu bir başka yazımda paylaşacağım. Zaten kefirin faydalarını saymakla bitmez. 
   
Sevgili hanımlar, bir yazının daha sonuna geldik. Bir başka konu ile görüşmek üzere. Kendinize iyi bakın. Hoşça kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder