5 Ocak 2014 Pazar

Sebzeli Güveç

Merhaba Hanımlar, bugün size sebzeli güveç tarifi vereceğim. Güveç topraktan yapıldığı için yemeklere daha çok lezzet vermekte. Mümkün olduğunca güveçte yemek pişirmeye dikkat edin. Güveçte et , tavuk, köfte, balık çok güzel oluyor. Kocalarınızdan tam puan alacağınızdan emin olun. Güvecin tadını bilmiyorsanız
çok şey kaybediyorsunuz.

Türkiye de hemen hemen her evde güveç vardır. Fakat çok az kullanılıyor. Biraz daha fazla kullanmaya özen gösterelim. Atalarımız bizden daha sabırlı imişler. Yemeği acele ile pişirmeyip. uzun zaman harcıyorlarmış. Ne de olsa kısık ateşte pişmeli.

İnsanlar demir, çinko, aleminyum ve çelik kullanmadan önce topraktan yapılan güveci kullanıyorlardı. Suyu testilerde içiyorlardı.Ağızlarının tadını bizden daha iyi biliyorlardı.

Güveç Nedir :
Güveç, bazı et, tavuk ve sebze yemeklerini pişirmek için kullanılan geniş ağızlı özel topraktan (killi toprak) yapılan kap ya da tencere. Büyük, orta, küçük, kapaklı, kapaksız, kulplu kulpsuz türleri vardır. Sebzeleri kavurmaya ve sote yapmaya elverişlidir. Ayrıca et yemeklerine ve diğer yemeklere çok büyük lezzet katar.

Malzemeler
500 gr dana veya kuzu eti (tavukta kullanabilirsiniz)
2 adet orta boy domates
2 adet orta boy patlıcan
2 adet orta boy patates
yeteri kadar yeşil fasulye
yeteri kadar kuru soğan
yeteri kadar sarımsak
yeteri kadar yeşil biber
yeteri kadar bir ya da domates salçası
yeteri kadar karabiber
yeteri kadar kimyon
yeteri kadar pul biber
yeteri kadar tuz
yeteri kadar sıvı yağ
yeteri kadar tereyağ

Hazırlanışı
Önce tereyağı güveçte eriniz. Sonra Etleri kuşbaşı şeklinde doğrayıp güvecin altın yerleştiriniz. Etin üzerine soğan yeşil fasulye, yuvarlak dilim şeklinde doğranmış patates, yine yuvarlak şekilde doğranmış patlıcanı, sarımsağı biberi koyunuz. En üste biber ve kabuğu soyulmuş yuvarlak dilimlenmiş domatesi yerleştiriniz. Ayrı bir tencerede sıvı yağı salça ile kızartınız. Sıvı yağ kızardıktan sonra üzerine isteğinize göre baharatları atıp karıştırınız. Baharatlar karıştıktan sonra üzerine yeteri kadar sıcak su koyup iyice karıştırınız. Son olarak güvecin içine tencerede hazırlamış olduğunuz sıvı yağ karışımını gezdirerek dökünüz. Kısık ateşte etler pişene kadar pişiriniz. (Mümkünse mangal veya soba üzerinde pişiriniz) Mahallede eski tip fırıncılar kaldıysa, onlara da götürebilirsiniz.

Servis
Yemeğiniz piştikten sonra, güvecin biraz soğuması için bekleyiniz. Sonra afiyetle yiyebilirsiniz.

Not: İçi sırsız ham toprak güveci ilk defa kullanmadan önce sıvı yağ ile yağlayıp iyice ateşte kızdırarak ısıtınız. Bu işlemi 5-6 kere tekrarlayınız. Böylece güveç çatlamaz. Ayrıca yemeğe tadı daha güzel geçer.

Hanımlar, bir sonraki yazıda görüşmek üzere şimdilik hoşça kalın. Her zaman dediğim gibi kendinize iyi bakın. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder