Merhaba Hanımlar, bugün size sebzeli
güveç tarifi vereceğim. Güveç topraktan yapıldığı için
yemeklere daha çok lezzet vermekte. Mümkün olduğunca güveçte yemek pişirmeye dikkat edin. Güveçte
et , tavuk, köfte, balık çok güzel oluyor. Kocalarınızdan tam
puan alacağınızdan emin olun. Güvecin tadını bilmiyorsanız
çok şey kaybediyorsunuz.
Türkiye de hemen hemen her evde güveç
vardır. Fakat çok az kullanılıyor. Biraz daha fazla kullanmaya
özen gösterelim. Atalarımız bizden daha sabırlı imişler. Yemeği acele ile pişirmeyip. uzun zaman harcıyorlarmış. Ne de olsa kısık ateşte pişmeli.
İnsanlar demir, çinko, aleminyum ve
çelik kullanmadan önce topraktan yapılan güveci kullanıyorlardı.
Suyu testilerde içiyorlardı.Ağızlarının tadını bizden daha iyi biliyorlardı.
Güveç Nedir :
Güveç, bazı et, tavuk ve sebze
yemeklerini pişirmek için kullanılan geniş ağızlı özel
topraktan (killi toprak) yapılan kap ya da tencere. Büyük, orta, küçük, kapaklı, kapaksız, kulplu
kulpsuz türleri vardır. Sebzeleri kavurmaya ve sote yapmaya
elverişlidir. Ayrıca et yemeklerine ve diğer yemeklere çok büyük lezzet katar.
Malzemeler
500 gr dana veya kuzu eti (tavukta kullanabilirsiniz)
2 adet orta boy domates
2 adet orta boy patlıcan
2 adet orta boy patates
yeteri kadar yeşil fasulye
yeteri kadar kuru soğan
yeteri kadar sarımsak
yeteri kadar yeşil biber
yeteri kadar bir ya da domates salçası
yeteri kadar karabiber
yeteri kadar kimyon
yeteri kadar pul biber
yeteri kadar tuz
yeteri kadar sıvı yağ
yeteri kadar tereyağ
Hazırlanışı
Önce tereyağı güveçte eriniz.
Sonra Etleri kuşbaşı şeklinde doğrayıp güvecin altın
yerleştiriniz. Etin üzerine soğan yeşil fasulye, yuvarlak dilim
şeklinde doğranmış patates, yine yuvarlak
şekilde doğranmış patlıcanı, sarımsağı biberi koyunuz. En
üste biber ve kabuğu soyulmuş yuvarlak dilimlenmiş domatesi yerleştiriniz. Ayrı bir tencerede
sıvı yağı salça ile kızartınız. Sıvı yağ kızardıktan sonra
üzerine isteğinize göre baharatları atıp karıştırınız.
Baharatlar karıştıktan sonra üzerine yeteri
kadar sıcak su koyup iyice karıştırınız. Son olarak güvecin
içine tencerede hazırlamış olduğunuz sıvı yağ karışımını gezdirerek dökünüz. Kısık ateşte
etler pişene kadar pişiriniz. (Mümkünse mangal veya soba üzerinde
pişiriniz) Mahallede eski tip fırıncılar kaldıysa, onlara da götürebilirsiniz.
Servis
Yemeğiniz piştikten sonra, güvecin biraz soğuması için bekleyiniz. Sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
Not: İçi sırsız ham toprak güveci
ilk defa kullanmadan önce sıvı yağ ile yağlayıp iyice ateşte
kızdırarak ısıtınız. Bu işlemi 5-6 kere tekrarlayınız.
Böylece güveç çatlamaz. Ayrıca yemeğe
tadı daha güzel geçer.
Hanımlar, bir sonraki yazıda görüşmek üzere şimdilik hoşça kalın. Her zaman dediğim gibi kendinize iyi bakın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder