3 Ocak 2014 Cuma

Mercimekli Köfte

Merhaba hanımlar, bugün size mercimekli köfteyi anlatacağım. Üniversite yıllarımla arkadaşlarımla beraber yapıp zevkle yedeğim bir yemektir. Özellikle evime mercimekli köfte yemeye gelirlerdi. Özel tatlı, köfte toplantılarımız olurdu. Hatta okulda normalde benimle konuşmayan kişiler bile bu toplantılara katılmak için can atarlardı. Hey gidi günler. Zaman ne çabuk geçiyor değil mi? Şimdi dönüp baktığımda üniversiteyi bitireli 12 yıl oldu. Hayat tecrübem artarken, yıllarda çok çabuk geçti.

Hanımlar, mercimekli köfteyi altın günleri, toplantı günlerinizde yapabilirsiniz. Ayrıca meze olarakta kullanabilirsiniz. En azından eşim öyle düşünüyor. Onun düşünceleri genelde doğru çıkar. Damak tadına son derece önem verir. O yüzden bu tavsiyemi dikkate alın.

Malzemeler:
1 su bardağı kırmızı mercimek
1su bardağı ince bulgur
3 su bardağı su
1\2 yemek kaşığı domates salçası
1\2 yemek kaşığı biber salçası (acıda olabilir )
1-2 tane limon
Yeteri kadar sıvıyağ
Yeteri kadar Kimyon
Yeteri kadar Tuz
Yeteri kadar Karabiber
Yeteri kadar Pul biber
Marul (Miktarı size kalmış)
Maydonoz (Miktarı size kalmış)
Yeşil soğan (Miktarı size kalmış)
Nar ekşisi (Miktarı size kalmış)

Yapılışı:
Kırmızı mercimek güzelce yıkandıktan sonra düdüklü tencereye konur. İçine tuz, çok az karabiber, pul biber ve kimyon atılır. Üzerine 3 bardak su konulur. Tencerenin kapağı kapatılıp ocağa konulur. Kaynayıp düdüğü kapatıldıktan sonra 10 dakika pişirilir. Tencerenin havası çıkartılır ve içine hemen 1 bardak ince bulgur atılır karıştırılır. Tencerenin kapağı tekrar kapatılır dinlenmeye bırakılır.
Yeteri kadar yeşil soğan, maydonoz ve marul ince ince doğranır. Limon sıkılır.
Tencerenin kapağı açılır karıştırılır içine sıvı yağ, limon, domates salçası, biber salçası, nar ekşisi koyulur ve iyicene birbirlerine karışıncaya kadar elle yoğrulur. En son yeşillikler ilave edilir ve tekrar karıştırılır.
Avucumuzun içine biraz alınır ve sıkılarak şekil verilir.

Servis:
Tabağın içine Birkaç marul yaprağı serilir ve yaptığımız mercimekli köfteler içine konulur.

Kimyon atmayı sakın unutmayın. Çünkü mercimekli köfte gaz yapar. Kimyon çindeki gazı alır.

Afiyet olsun.


Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere. Kendinize iyi bakın. Tekrar görüşmek üzere. Hoşça kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder