1 Ocak 2014 Çarşamba

Sebzeli Bulgur Pilavı

Merhaba Hanımlar, Bugün size sebzeli bulgur pilavını anlatmaya çalışacağım. Sürçü lisan edersek affola.Çok sevdiğim pirinç pilavını her zaman pişirmek mümkün olmuyor. Özellikle şeker hastası birisi geldiğinde çok sorun oluyor.Hemen hemen hepimizin çevresinde bir şeker hastasına rastlamak mümkün. Durum böyle olunca kalabalık davetlerde ya bulgur pilavı yapmak ya da hem bulgur hem de pirinç pilavı yapmak gerekiyor.

Bulgur pilavının sebzeler katarak tadını isteğime göre ayarlamak hoşuma gidiyor. Sebzeli bulgur pilavı yaparken benim yazdığım sebzelerin dışına çıkmak mümkün. İstenilirse etli de yapabilirsiniz. Canınız nasıl arzu ederse o şekilde bir pilav yapabilirsiniz. Bu yüzden bulgur pilavını her seferinde başka bir tat katarak yapmak hoşuma gidiyor. Sizin içinde keyifli olduğunu düşünüyorum.  Bulgur pilavının içine mantar, soğan, kereviz, domates, patlıcan gibi sebzeler koyabildiğiniz gibi içine haşlanmış nohut, bezelye, mısır ve benzeri bir çok değişik tatları da ekleyebilirsiniz.



Malzemeler
Yeteri kadar sıvı yağ (Fındık yağı, çiçek yağı, Zeytinyağı seçim size kalmış)
1 dolu yemek kaşığı Tereyağ
Yeteri kadar çarliston Biber
Damak tadınıza göre Kırmızı Biber
2 Orta Boy Domates
Yeteri kadar Domates Salçası
İsteğe göre Biber Salçası (acılı ya da acısız olabilir. tercih sizin)
1 adet orta boy patlıcan (mümkünse çekirdeksiz)
1 adet orta boy haşlanmış patates 
1,5 su bardağı Büyük Taneli Bulgur (Pilavlık Bulgur diye geçiyor)
Yeteri kadar Kaynar Su (bulgurun cinsine göre değişiyor)
1 tane Et Bulyon
Yeteri kadar karabiber
Yeteri kadar pul biber
Yeteri kadar tuz
Yeteri kadar taze veya kuru nane
Yeteri kadar taze maydonoz 
Yeteri kadar taze dereotu.

Hazırlanışı:

Önce soğan ve biber yemeklik doğranır. Domatesin kabukları soyulup küp küp doğranır. Patlıcan küp küp doğranıp tuzlu suda bekletilir. Patates küp küp doğranıp tabakta bekletilir. Tencereye sıvı yağ ve tereyağ atılır. Tereyağ eridikten sonra soğan ve biber atılıp kavrulur. Soğanlar pembeleştikten sonra küp küp doğranmış olan domates ilave edilir. Biraz kavrulduktan sonra salçalar ilave edilir salçanın kokusu çıkana kadar kavrulur. 3 su bardağı kaynar su ilaveedilir (su miktarı bulgur miktarının iki katı olacak) (bulgurun cinsine ve sizin sulu ve susuz yemek isteğinize göre değişir) Et suyu tableti atılıp erimesi beklenir. Eriyince yıkanmış bulgur ilave edilir. Bir süre sonra patlıcan ilave edilir. Suyu çekilmeye başlayınca haşlanmış patates ilave edilir. Suyu tamamen çekilince kuru nane, maydonoz, dere otu ve baharatlar atılır. Karıştırılıp ocağın altı kapatılır.  


Servis : Pişmiş bulgur pilavını hemen servis etmeyin. Bir örtü ile sarıp bir süre bekletin (15-20 dakika olabilir) tabiri yerindeyse oturmasını 

bekleyin.Dinlenmiş yemeğin tadı daha güzel oluyor. Bulgur pilavını servis ederken. Yanına turşu ve yoğurt koymanızı tavsiye ederim. Turşu ile bulgur pilavının dostluğu çok eski zamanlara dayanır. Servis ederken yanına sumak ile terbiye edilmiş kuru soğanda konulabilir. 

2013 yılını bitirip 2014 yılına sonunda girdik. 2013 yılındaki dertler, kederler, kötü olaylar umarım 2014 yılında tekrarlanmaz. 2013 yılı ünlüler açısından ölüm yılı oldu desek yalan olmaz. Şuan adlarınızı yazamadığım bir çok ünlüyü 2013 de kaybettik. Umarım 2014 yılı daha iyi geçer. 2014 yılının size, ailenize,  sevdiklerinize sağlık, huzur ve mutluluk getirmesini dilerim.

Evet hanımlar bir yazının daha sonuna geldik. Tekrar görüşmek üzere. Şimdilik hoşça kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder