29 Aralık 2013 Pazar

Etli Yaprak Sarması

Sevgili hanımlar, sizlere bugün etli yaprak sarmasını anlatmaya çalışacağım. Bu yemeğin püf noktası yaprağın inceliğinden geçmektedir. Yaprağınız ne kadar ince olursa o kadar lezzetli olur. Ayrıca imkanınız varsa taze yaprak kullanmanızı tavsiye ederim. Yazın taze yaprak bulabilirsiniz ama kışın yapacak bir şey yok. Keşke hep yaz olsa.

Bu yemeğin tarifi yöreden yöreye değişmekte. Bazı yerlerde asma yaprağı bazı yerlerde lahana yaprağı ve hatta dut yaprağı ile yapıldığı bilinmektedir.

Malzemeler
Yarım kg varsa taze asma (yoksa mecburen salamura ) yaprağı
350 gram orta yağlı dana kıyma
1 çay bardağı pirinç (pirincin su çekme oranına göre değişebilir.)
1 adet orta boy kuru soğan
1/5 yemek kaşığı domates veya biber salçası
yeteri kadar sıcak su
yeteri kadar sıvı yağ
yeteri kadar tuz
yeteri kadar kırmızı pul biber
yeteri kadar karabiber
yeteri kadar maydonoz


Hazırlanışı
Yaprak taze ise tuzlu sıcak suda çok az haşlanır. Salamura ise bu işleme gerek yok.
Haşladığımız yaprakları bir süzgece alıyoruz. Küçük küçük yemeklik doğradığımız kuru soğanlara kıyma ve pirinci ilave ediyoruz. Salçayı ve tüm baharatları, tuzu ekliyoruz.hepsini çiğden yoğuruyoruz. Az miktarda alarak yaprakları sarıyoruz. Pişirme tenceresinin en altına bir miktar yağ salça koyup, biraz kavuruyoruz. İsteğe göre tencerenin dibi tutmasın diye altına dilimlenmiş çiğ patates veya birkaç tane asma yaprağı konulabilir. Tencereye sıraladığımız sarmaların üzerine yeteri kadar sıvı yağ gezdiriyor ve bir tabak kapatıyoruz. Yeteri kadar sıcak su ilave edip pişiriyoruz.

Servis: Tabaklara bölmüş olduğumuz etli yaprak sarması yemeğinin üzerine biraz yoğurt koyarak servis edebilirsiniz. Yoğurdu sarımsaklı da hazırlayabilirsiniz.

Not: Pirinç yerine bulgurda kullanabilirsiniz. Benim tercihim pirinçtir. Ben dolmayı pirinçle severim. Bazı kişilerde bulguru tercih eder. Tamamen damak tadınıza kalmış.

Not : Ben yemekleri az tuzlu severim. Tercih size kalmış. Sağlık açısından fazla tuzdan kaçınmakta fayda var. Millet olarak aşırı tuz tüketimimiz var. Kalp hastalıkları bu yüzden çok artıyor. Dikkat edin.

Not: Yemeği pişirirken sulu ya da susuz olması tamamen size kalmış. Ben sulu tercih ederim.


Sevgili hanımlar, yeni bir yazı da tekrar görüşmek üzere hoşça kalın. Kendinize iyi bakın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder