Sevgili hanımlar,
sizlere bugün etli yaprak sarmasını anlatmaya çalışacağım. Bu yemeğin
püf noktası yaprağın inceliğinden geçmektedir. Yaprağınız ne
kadar ince olursa o kadar lezzetli olur. Ayrıca imkanınız varsa
taze yaprak kullanmanızı tavsiye ederim. Yazın taze yaprak
bulabilirsiniz ama kışın yapacak bir şey yok. Keşke hep yaz
olsa.
Bu yemeğin tarifi
yöreden yöreye değişmekte. Bazı yerlerde asma yaprağı bazı
yerlerde lahana yaprağı ve hatta dut yaprağı ile yapıldığı
bilinmektedir.
Malzemeler
Yarım kg varsa taze asma (yoksa
mecburen salamura ) yaprağı
350 gram orta yağlı dana kıyma
1 çay bardağı pirinç (pirincin su
çekme oranına göre değişebilir.)
1 adet orta boy kuru soğan
1/5 yemek kaşığı domates veya
biber salçası
yeteri kadar sıcak su
yeteri kadar sıvı yağ
yeteri kadar tuz
yeteri kadar kırmızı pul biber
yeteri kadar karabiber
yeteri kadar maydonoz
Hazırlanışı
Yaprak taze ise
tuzlu sıcak suda çok az haşlanır. Salamura ise bu işleme gerek
yok.
Haşladığımız yaprakları bir
süzgece alıyoruz. Küçük küçük yemeklik doğradığımız kuru
soğanlara kıyma ve pirinci ilave ediyoruz. Salçayı ve tüm
baharatları, tuzu ekliyoruz.hepsini çiğden yoğuruyoruz. Az
miktarda alarak yaprakları sarıyoruz. Pişirme tenceresinin en
altına bir miktar yağ salça koyup, biraz kavuruyoruz. İsteğe
göre tencerenin dibi tutmasın diye altına dilimlenmiş çiğ
patates veya birkaç tane asma yaprağı konulabilir. Tencereye
sıraladığımız sarmaların üzerine yeteri kadar sıvı yağ
gezdiriyor ve bir tabak kapatıyoruz. Yeteri kadar sıcak su ilave
edip pişiriyoruz.
Servis:
Tabaklara bölmüş olduğumuz etli yaprak sarması yemeğinin üzerine biraz yoğurt
koyarak servis edebilirsiniz. Yoğurdu sarımsaklı da
hazırlayabilirsiniz.
Not: Pirinç yerine bulgurda
kullanabilirsiniz. Benim tercihim pirinçtir. Ben dolmayı pirinçle
severim. Bazı kişilerde bulguru tercih eder. Tamamen damak tadınıza
kalmış.
Not : Ben
yemekleri az tuzlu severim. Tercih size kalmış. Sağlık açısından
fazla tuzdan kaçınmakta fayda var. Millet olarak aşırı tuz
tüketimimiz var. Kalp hastalıkları bu yüzden çok artıyor.
Dikkat edin.
Not: Yemeği pişirirken sulu ya
da susuz olması tamamen size kalmış. Ben sulu tercih ederim.
Sevgili hanımlar, yeni bir yazı da
tekrar görüşmek üzere hoşça kalın. Kendinize iyi bakın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder