23 Ocak 2014 Perşembe

Kavrulmuş Unlu Dil Çorbası

Merhaba hanımlar ve beyler, sizlere bugün dil çorbasını anlatmaya çalışacağım. Tadı oldukça farklı lezzetli bir çorbadır. Biraz zahmetlidir. Yapması biraz zaman alıyor. Ama harcadığınız zamana değer. Bir kez yaparsanız ondan sonra sürekli yapmak isteyeceksiniz. 

Malzemeler
250 gram Dana Dili
2 Çorba kaşığı pirinç
4 çorba kaşığı un
Yeterince sıvı yağ

Hazırlanışı 
Dil önce iyice haşlanır (Biz tüm dili en az 1 saat haşlıyoruz) Dilin dışındaki kabuk soyulur. Soğuyunca küp şeklinde küçük küçük doğranır. Sıvı yağda un kavrulur. Un kokusu gelene kadar kavrulur.  Ayrı bir tencerede dilin suyu ile pirinç haşlanır. Dilin suyu ile kavrulmuş un açılır. Kavrulmuş unun üstüne pirinç ve dil atılır. Tüm malzemeler iyice karıştırılır. İstenilen kıvama gelene kadar pişirilir. Çorbanın üzerine kırmızı biber veya pul biber yağda kızartılıp üzerine dökülür.

Servis
Sarımsaklar ezilerek çorbanın üzerine ilave ederek servis edebilirsiniz.

Not: Çorbanın suyunu kendi isteğinize göre ayarlayabilirsiniz.

Not: Rakı mezesi olarak ta kullanabilirsiniz.

Tarihte Bugün
22 Ocak 1517 I. Selim (Yavuz Sultan Selim) (Kanunî Sultan Süleyman'ın babası)  komutasındaki Osmanlı ordusu, Ridaniye Savaşı'nda Memluk ordularını yendi. Bu savaşın ardından halifelik Osmanlılara geçti. Osmanlı Baharat yolunun tek hakimi haline geldi. Memluk Sultanlığı yok oldu.

22 Ocak 1580  1577 yılında uzayı gözlemlemek amacıyla kurulan İstanbul Rasathanesi III. Murat tarafından yıktırıldı. Osmanlı imparatorları ilk başlarda bilime verdikleri önemi daha sonra hiç vermediler. Hatta bilimin gelişmesine engel oldular. İlk yıllarda Osmanlı Devleti bilime önem vererek İmparatorluk haline gelmişti. Bilim ile olan bağlar daha sonra koptu. Bunun sonucu olarak ta imparatorluk yıkıldı. Belki rasathaneyi yıkmasalar uzaya ilk giden Türkler olabilirdi.

22 Ocak 1842 Veteriner Fakültesi (Baytar Mektebi) açıldı. Çok geçte olsa bu alanda bilimsel olarak ilk çalışmalara başlandı. 21. yüzyılda hala büyükbaş ve küçükbaş hayvanları kayıt altına almaya çalışıyoruz. Hala istenilen noktaya gelinemedi.


22 Ocak 1905 Birinci Rus devrimi veya Kanlı Pazar olarak ta bilinen gösteriler başladı. Çar askerlerinin saraya dilekçe vermek için yürüyüşe geçen işçi ve köylülere ateş açması ve "Kanlı Pazar" günü 500 kişiyi öldürmesi ardından ayaklanmalar baş gösterdi. Rusya İmparatorluğu hemen hemen  her yerinde yankı bulan kitlesel siyasi eylemlerdir. Bu eylemlerim bir kısmı doğrudan hükümeti hedef almıştır. Eylemler sonucunda anayasal monarşiye geçiş yapılmış ve Çarlık Duması kurulmuş, çok partili seçimler yapılmış, 1906 Anayasası meydana getirilmiştir. Ancak bazı bölgelerdeki bağımsızlık yönünde yapılan silahlı ayaklanma girişimleri başarısız olmuş ve bastırılmıştır.
Çarlık rejiminin yıkılamamıştır.

Hanımlar ve beyler bir yazının daha sonuna geldik. Arayı uzatmamaya çalışacağım. Tekrar görüşmek üzere. kendinize iyi bakın. Hoşça kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder