28 Ocak 2014 Salı

27 - 28 Ocak

Merhaba hanımlar ve beyler, bugün size tarihte olanları anlatacağım.

Tarihte Bugün 

27 Ocak 1756 Viyana Klasik Okulu'nun önde gelen temsilcilerinden Avusturyalı besteci Wolfgang Amadeus Mozart doğdu. 35 yıllık hayatına bir çok eser sığdırdı. Müzik tarihinin en büyük dehalarından biri olarak kabul edilir. Türkiye'de "Ronda alla Turca" (Türk Marşı)'nı bestecisi olarak bilinir. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de çok sevilen bir sanatçıdır.

27 Ocak 1832 İngiliz romancı, fotoğrafçı, mantıkçı ve matematikçi Lewis Carroll doğdu. Tüm dünya onu Alis Harikalar Diyarında adlı eseriyle tanıdı. Bu eser bir çok defa sinemya uyarlandı.

27 Ocak 1880  Thomas Edison elektrik ampulünün patentini almayı başarmıştır. Nikola Tesla, alternatif akımdan bahsettiğinde,  Thomas Edison tarafından pek dikkate alınmamıştır. Thomas Edison, Tesla bu konuyu para karşılığında çözmesini istemiştir. Fakat olay çözülünce ödeme yapmamıştır. Thomas Edison ve Nikola Tesla arasında amansız bir bilimsel mücadele olmuştur. Aslında Ampulün gerçek fikir babası Tesla'dır.

27 Ocak 1918 ABD'li romancı Edgar Rice Burroghs'un yarattığı ilk film Tarzan 'Tarzan of the Apes'(Gorillerin Tarzanı) adıyla ABD'de gösterime girdi. Aktör Elmo Lincoln beyazperdenin ilk Tarzan'ı oldu.

27 Ocak 1926 İskoç mucit John Logie Baird, Londra'da ilk gerçek televizyon yayınını yaptı. İletişim ve eğlence dünyasında yeni bir çağ başladı. Günümüzdeki televizyon teknolojisinin en önemli temeli de atılmış oldu.

27 Ocak 1934 Daha sonra Fransa'nın ilk kadın başbakanı Edith Cresson doğdu.

27 Ocak 1937 Cenevre'de Milletler Cemiyeti toplantısında Hatay'ın bağımsızlığı kabul edildi. Hatay daha sonra Türkiye'ye katıldı.

27 Ocak 1948 İlk teyp satışa çıktı. Tahtını yıllarca koruyan type ler önce CD sonra da bilgisayar teknolojisine yenildi.

27 Ocak 1954 Adnan Menderes iktidarı tarafından Köy Enstitüleri kapatıldı. Bu olay Türkiye'nin ilerlemesi ciddi anlamda durdurdu.

27 Ocak 1967 Ay yüzeyine iniş gerçekleştirmek ve Ay'ı incelemek amaçlı başlattığı programın ilk ayağı olan Apollo 1 uzay aracı yandı; astronotlar Grissom, White ve Chaffee öldü.

27 Ocak 1973 ABD ve Vietnam ateşkes anlaşması imzaladı. Binlerce kişinin öldüğü, aç kaldığı, sürüldüğü ve tecavüze uğradığı,  Amerikan'ın kara tarihine yazılan savaş bitmiş oldu.

27 Ocak 1996 Bodrum açıklarındaki Kardak Kayalıkları sorunu çıktı.  Kayalıklara Yunan ve Türk gazetecilerin ayrı ayrı bayrak dikmeleri Türkiye ile Yunanistan arasında gerilim yarattı. Hatta iki ülke savaşın eşiğinden döndü.

28 Ocak 1918 Lev Troçki Sovyetler Birliği'nde Kızıl Ordu temellerini attı. Devrimin gerçekleşmesindeki en büyük paya sahip olan Troçki daha sonra Rusya'dan kaçmak zorunda kaldı.

28 Ocak 1920 Osmanlı Meclis_i Mebusanının gayri resmi oturumunda Misak-ı Milli (Ulusal And) oy birliği ile kabul edildi. Bağımsız Türkiye'nin ilk temelleri de atılmış oldu.

28 Ocak 1921 Mustafa Suphi ve arkadaşları İttihatçı Yahya tarafından bir motora bindirildiler ve gece denizde öldürüldüler. Bu olay Türk aydınlarına indirilen en büyük darbelerden biridir.

28 Ocak 1953 Büyük Şair Neyzen Tevfik Kolaylı öldü. Türkiye de onun şiirlerini okumayan kalmamıştır. Mekanı cennet olsun.

28 Ocak 1971 İzmir halkı Amerikan 6. Filo'sunu protesto etti. Bu olaydan sonra İzmir'e lakap takıldı. Komik tarafı lakap Gavur idi.

28 Ocak 1981 Şair Özdemir Asaf öldü. Büyük üstat mekanın cennet olsun.

28 Ocak 1986 Amerikan uzay aracı Challanger kalktıktan sonra patladı; mekikte bulunan 7 kişi öldü. Bu olay Uzay bilimine büyük darbe vursa da, ilerlemeler devam etti. 


Kendinize iyi bakın. Hoşça kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder