21 Aralık 2013 Cumartesi

Oy Oy (Küllü) Tatlı

Merhaba hanımlar bugün size Oy oy tatlısı namı diğer küllü tatlıyı anlatmaya çalışacağım. 1 porsiyon tatlıyı zar zor yiyen kişiler bile en az 3 porsiyon yiyecektir. Size garantisini verebilirim.

Bir çok salatayı, yemeği ve tatlıyı olduğu gibi bu tatlıyı da annemden öğrendim. Anneme de annesi öğretmiş. Yani ailemizin severek yapıp yediği bir tatlı.

Eşime bu tatlıyı yaptığımda çok beğendi. Tam not verdi. Kolay kolay tam not vermez. Eşim tatlı yemeyi çok sever. Hemen hemen piyasadaki tüm tatlıları tatmış. Yani tatlı gurmesi diyebiliriz. Düşünün o bile tam not verdi.

Bu tatlının özelliği mangal külünden süzülerek yapılması. Mangal kömürünün tadı var içinde. Zaten biz toplum olarak mangala bayılırız. Hemen hemen herkesin bir mangalı vardır. Araba bagajlarının vazgeçilmesi mangaldır.

İçindeki Malzemeler :
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
2 yumurta
aldığı kadar un
1 çay bardağı küllü su.

Şerbetin hazırlanışı : 750 gram toz şeker ve 2.5 su bardağı su karıştırılacak. Kesinlikle kaynatmayın sadece karıştırın. Soğuk olmalı.

Küllü suyun hazırlanması : 1 çay bardağı kül , 2 çay bardağın biraz fazla sıcak su. bunlar karıştır. 1 gün bekletilir. Sonra berrak su olana kadar birkaç sefer süzülür.

Hamurun Hazırlanışı : Tüm malzemeler küllü su ile karıştırılıp kulak memesi kıvamında yoğrulmalı.
Yoğrulan hamur bezelere ayrılır. İstenirse fazla bezeler dondurucuda bekleyebilir. Bezeler oklava ile ince baklava yufkası kalınlığında açılır. Daha sonra açılan beze kare şeklinde (yaklaşık 5 santim)   ve ortalarından içe doğru tek bir kez sıkıştırılır. Fiyonk şeklini alır.

Kızartma : Kızartmak için sıvı yağ kullanılır. Kızartma yaparken iki kişiye ihtiyaç var. Sıvı yağ iyice ısındıktan sonra ocağın altı kısılır. Fiyonk şeklindeki açılan hamurlar sıvı yağa atılır bir kaç saniye içerisinde ter düz edilip alınır. Hemen şerbete atılır ters düz edilip servis tabağına çıkartılır. Bu işlem çok hızlı olduğundan dolayı eşinizden ya da birisinden yardım almanızda fayda var.

Servis : Yapıldığı an hemen servis edilerek tüketilmeli. Ertesi güne kalmamalı. Yoksa kıtır kıtır olan tatlı yumuşuyor ve tadı bozuluyor.

Not: Şerbetli bir tatlı olmasına rağmen çok hafif yenilebilen bir tatlıdır.

Sevili hanımlar başka bir konu ile görüşmek üzere hoşça kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder