Tekrar merhaba Hanımlar,
Bugün size eşimin tarifinden çiğ
köfte yapımını anlatmaya çalışacağım. Eşim mutfak ve ev
işleri konusunda çok becerikli olmasa da çiğ köfte ve birkaç
yemeği çok güzel yapar.
Türkiye de çiğ köfte her yörede
değişik yapılır. Bir çok yörenin tariflerine göre çiğ köfte
yaptık. En son aşağıdaki tarifi kendimiz yarattık. Umarım
beğenirsiniz. Bizim yaptığımız çiğ köfte biraz yumuşak olur.
Piyasalardaki gibi sert değildir. Zaten piyasada satılan çiğ
köftelere kıyma konulmuyor. Kıymasız çiğ köfte olur mu? Bizce
acı kısır yapıyorlar. Bunu da çiğ köfte diye yutturuyorlar.
Çiğ köfteyi hanımlar eşinize
(partnerinize) yaptırmanızda fayda var. Eşinizin (partnerinizin)
gücü daha fazla olduğundan kıyma daha çabuk be daha iyi
yoğrulur. Biraz kuvvet istiyor. Erkek ile kadın arasındaki kuvvet
farkı çok fazla. Sizin yaparsanız sizi çok yoracak ve aynı
kıvamda olmayacaktır.
Çiğ köfte kültürümüzde var.
Şimdi bu kültürü her nedense yok etmeye çalışıyorlar. Halbuki
bunu korumamız gerekiyor.
Malzemeler :
1 su bardağı dolu ince bulgur
250 gram kıyma
5-6 tane limon
Maydonoz (Eşim çok fazla maydonoz
koyar. Çünkü maydonuzu çok seviyor )
4-5 yaprak kıvırcık (sadece yeşil
tarafı)
Kimyon (miktarı damak tadınıza göre
ayarlayın) (ben çok sevdiğimden dolayı çok koyarız)
Karabiber (miktarı damak tadınıza
göre ayarlayın) (bence çok koymamakta fayda var)
İsot (miktarı damak tadınıza göre
ayarlayın)
Kırmızı pul biber (miktarı damak
tadınıza göre ayarlayın) (Acıyı seviyorsanız bol koyun)
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tane orta büyüklükte domates.
Hazırlanışı :
Maydonuzu ve kıvırcık (marulda
olabilir) ince kıyım doğranır bir kaba konulur.
Domatesin kabukları soyulup küp
şeklinde doğranır bir kaba konulur.
Limonlar sıkılarak bir su bardağı
dolusu taze sıkışmış limon hazırlanır.
Taze sıkılmış limon ile ince bulgur
karıştırılarak 10-15 dakika yoğrulur. Burada önemli olan
bulgurun sertliğinin gitmesi bu sertlik bulgurun cinsine göre
değişir. Bulgurun sertliği gittikten sonra içine kıyma ilave
edilir. Birkaç dakika yoğrulduktan sonra içine domates salçası
ve biber salçası eklenir. Yine birkaç dakika yoğrulur. İçine
baharatlar ilave edilir. Baharat miktarı tamamen sizin tercihiniz.
Baharat ilave edildikten sonra birkaç dakika yoğrulur. Amaç
baharatın içinde iyice karışması. Sonra içine küp şeklinde
doğranmış domates ilave edilir ve domatesler içinde eriyinceye
kadar yoğrulur. Çiğ köftemizde kıymanın lifleri gözükünceye
kadar yoğrulur. Tahmini olarak domates konulduktan sonra 10-15
dakika sürüyor. Kıymanın liflerini gördüğümüzde son olarak
ta içine ince doğranmış maydonoz ve kıvırcık ilave edilir.
Birkaç dakika sonra çiğ köftemiz servise hazır hale gelir.
Servisi : Çiğ köfteyi
kıvırcık ile servis edebilirsiniz. Yanında ayran ve bira çok iyi
gidiyor. Benim tercihimim ayran. Rakı mezesi olarak ta
kullanabilirsiniz.
Şimdilik hoşça kalın. Kendinize iyi
bakın. Görüşmek üzere.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder