25 Aralık 2013 Çarşamba

Çiğ köfte

Tekrar merhaba Hanımlar,
Bugün size eşimin tarifinden çiğ köfte yapımını anlatmaya çalışacağım. Eşim mutfak ve ev işleri konusunda çok becerikli olmasa da çiğ köfte ve birkaç yemeği çok güzel yapar.

Türkiye de çiğ köfte her yörede değişik yapılır. Bir çok yörenin tariflerine göre çiğ köfte yaptık. En son aşağıdaki tarifi kendimiz yarattık. Umarım beğenirsiniz. Bizim yaptığımız çiğ köfte biraz yumuşak olur. Piyasalardaki gibi sert değildir. Zaten piyasada satılan çiğ köftelere kıyma konulmuyor. Kıymasız çiğ köfte olur mu? Bizce acı kısır yapıyorlar. Bunu da çiğ köfte diye yutturuyorlar.

Çiğ köfteyi hanımlar eşinize (partnerinize) yaptırmanızda fayda var. Eşinizin (partnerinizin) gücü daha fazla olduğundan kıyma daha çabuk be daha iyi yoğrulur. Biraz kuvvet istiyor. Erkek ile kadın arasındaki kuvvet farkı çok fazla. Sizin yaparsanız sizi çok yoracak ve aynı kıvamda olmayacaktır.

Çiğ köfte kültürümüzde var. Şimdi bu kültürü her nedense yok etmeye çalışıyorlar. Halbuki bunu korumamız gerekiyor.

Malzemeler :
1 su bardağı dolu ince bulgur
250 gram kıyma
5-6 tane limon
Maydonoz (Eşim çok fazla maydonoz koyar. Çünkü maydonuzu çok seviyor )
4-5 yaprak kıvırcık (sadece yeşil tarafı)
Kimyon (miktarı damak tadınıza göre ayarlayın) (ben çok sevdiğimden dolayı çok koyarız)
Karabiber (miktarı damak tadınıza göre ayarlayın) (bence çok koymamakta fayda var)
İsot (miktarı damak tadınıza göre ayarlayın)
Kırmızı pul biber (miktarı damak tadınıza göre ayarlayın) (Acıyı seviyorsanız bol koyun)
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tane orta büyüklükte domates.


Hazırlanışı :
Maydonuzu ve kıvırcık (marulda olabilir) ince kıyım doğranır bir kaba konulur.
Domatesin kabukları soyulup küp şeklinde doğranır bir kaba konulur.
Limonlar sıkılarak bir su bardağı dolusu taze sıkışmış limon hazırlanır.
Taze sıkılmış limon ile ince bulgur karıştırılarak 10-15 dakika yoğrulur. Burada önemli olan bulgurun sertliğinin gitmesi bu sertlik bulgurun cinsine göre değişir. Bulgurun sertliği gittikten sonra içine kıyma ilave edilir. Birkaç dakika yoğrulduktan sonra içine domates salçası ve biber salçası eklenir. Yine birkaç dakika yoğrulur. İçine baharatlar ilave edilir. Baharat miktarı tamamen sizin tercihiniz. Baharat ilave edildikten sonra birkaç dakika yoğrulur. Amaç baharatın içinde iyice karışması. Sonra içine küp şeklinde doğranmış domates ilave edilir ve domatesler içinde eriyinceye kadar yoğrulur. Çiğ köftemizde kıymanın lifleri gözükünceye kadar yoğrulur. Tahmini olarak domates konulduktan sonra 10-15 dakika sürüyor. Kıymanın liflerini gördüğümüzde son olarak ta içine ince doğranmış maydonoz ve kıvırcık ilave edilir. Birkaç dakika sonra çiğ köftemiz servise hazır hale gelir.

Servisi : Çiğ köfteyi kıvırcık ile servis edebilirsiniz. Yanında ayran ve bira çok iyi gidiyor. Benim tercihimim ayran. Rakı mezesi olarak ta kullanabilirsiniz.

Şimdilik hoşça kalın. Kendinize iyi bakın. Görüşmek üzere.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder